Bob Coppens is eerste burgemeester die niet tot CD&V behoort: “Wij zijn voorbeeld van hoe het federaal ook moet kunnen”

Op 21 januari 2020, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid


OUD-TURNHOUT - 

Bob Coppens (N-VA) zorgde in Oud-Turnhout voor een primeur. Door Jos Vinckx van de troont te stoten, is hij de eerste burgemeester die niet van CD&V-signatuur is. “Ik vind het erg voor Jos zelf, maar het is voor mij een droom die uitkomt.”

Als kopman had Bob Coppens (41) de ambitie om burgemeester te worden. Na de verkiezingen sloot zijn partij een akkoord met LB18 en Groen. Samen beschikken ze over een krappe meerderheid van 12 zetels op 23. “Geel, blauw, groen… Onze coalitie is een voorbeeld van hoe het op federaal vlak zou kunnen”, zegt de burgervader.

Hoe evalueert u uzelf op het voorbije jaar?

Bob Coppens: Ik heb veel bijgeleerd en het reilen en zeilen van de gemeente pas echt leren kennen. Ik heb ook fouten gemaakt, maar daar ook uit geleerd. Je staat er niet altijd bij stil dat een beslissing die je neemt in het kamertje van het schepencollege verstrekkende gevolgen heeft voor een hele hoop mensen.

Hoe groot is de weerslag van het burgemeesterschap op uw privéleven en werk?

Ik werkte sinds 2013 als preventieconsulent bij de brandweer en was er sinds 2009 vrijwillige brandweerman en ambulancier. Ik wist dat die functies onverenigbaar waren met het burgemeesterschap. Ik ben nu fulltime burgemeester.

Samen met Linsey heb ik drie dochters van 13, 8 en 6 jaar. Elke week hebben we met z’n allen een familievergadering om alles te plannen. Gelukkig werkt mijn vrouw van thuis uit. Als er toch iets onverwachts gebeurt, kunnen we altijd de grootouders of een nichtje inschakelen als babysit.

Wat is voor u als burgemeester het meest memorabele moment van het voorbije jaar?

De herdenking in juni van een neergestort Brits vliegtuig 75 jaar geleden aan de Lage Mierdse Weg. De familie van de piloot was aanwezig. Het was een plechtig, maar eervol moment. Ik kreeg er kippenvel van en was trots daar als burgemeester te zijn.

Hoe gezond is burgemeester zijn?

Het vraagt wat van een mens. Ik heb leren omgaan met de stressmomentjes, net als vroeger bij een eerste schooldag. Je wordt geleefd, maar je moet de regie in handen houden. Soms blokkeer ik in mijn agenda tijd om aan het gezin te besteden.

In 2019 ben ik opnieuw beginnen te sporten. Ik had de ambitie om Dwars door Oud-Turnhout uit te lopen en dat is me gelukt. En met het hele gezin zijn we lid geworden van de tennisclub.

Welk project wilt u absoluut realiseren tijdens deze bestuursperiode?

De Heischuur in Oosthoven is versleten. We plannen een volledige nieuwbouw. Voor het nieuwe gemeenschapscentrum is 2,7 miljoen euro uitgetrokken. Het is misschien erg ambitieus, maar we zouden het graag in 2023 openen.

Bron: GVA, door Ivo Meulemans 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is