September in Oud-Turnhout

Op 9 september 2018, over deze onderwerpen: Ontdek Oud-Turnhout
September in Oud-Turnhout

In september trekken alle verenigingen zich opnieuw op gang. Her en der worden de agenda’s ingevuld met diverse bijeenkomsten. Onze gemeente heeft gelukkig een sterk en rijk verenigingsleven: sport, cultuur, sociaal, hulpgroepen… te veel om hier allemaal op te noemen.  Een vereniging kan je zien als een intense bezigheid met veel passie en belangeloze inzet zonder enige vergoeding. De vrijwilliger is onbetaalbaar, omdat hij gewoonweg niet te betalen is. Een dikke proficiat dus aan alle vrijwilligers. Nogmaals zijn jullie allen opgestaan en hebben jullie het werk hervat,  voor en door onze Oud-Turnhoutse inwoners. Onze gemeente floreert mede  dankzij het verenigingsleven. Zonder zou onze gemeente een saaiere samenleving zijn. Nogmaals onze gemeende dank aan hiervoor.

September is ook de maand van het herstarten van de scholen. Leerlingen en leerkrachten begeven zich terug naar school. Vorming is, over heel de geschiedenis gezien, steeds belangrijker geworden. Om onze kennis van generatie op generatie met toegevoegde waarde door te geven, moet steeds meer gestudeerd worden. Dank aan al de leerkrachten die zich dagdagelijks inzetten om hun leerlingen kennis en vaardigheden bij te brengen. Voor de samenleving is dat van cruciaal belang. Een gemeenschap valt of staat hierdoor. Leerkrachten staan steeds onder druk en hebben zelf tal van bijscholingen om het hoofd te kunnen bieden aan de steeds in beweging zijnde maatschappij van de 21ste eeuw. Aan leerlingen die zich nog ten volle kunnen ontplooien, zou ik zeggen, studeer iets dat je graag doet. Later zal je in het leven enkele decennia lang een beroep uitoefenen. Heel belangrijk is dat je dat graag doet. Gelukkig zijn is met vreugde je levenspad bewandelen. Zoek een job die bij je past en je hebt altijd vakantie…

September geeft ook het einde aan van de zomer. En wat een zomer hebben we gehad de afgelopen maanden. Eentje om u tegen te zeggen. Hopelijk heeft deze zomer je warmte en geluk gebracht en zijn je batterijen opgeladen voor de nakende herfst en wintertijd. 

September is ook de maand van de paddenstoelen. Straks zie je ze in onze gemeente overal uit het niets verschijnen. De meeste paddenstoelen zijn afvalverwerkers of saprofyten. Ze werken mee om de afvalberg te verkleinen. Ze werken mee aan de kringloop van moeder natuur. Bij de zwammen heb je ook de groep van de parasieten. Zij hebben een levende gastplant nodig om te kunnen blijven bestaan. Net zoals de mooie orchidee dit nodig heeft. Wie kent er de vliegenzwam niet, de rode paddenstoel met witte stippen. Deze paddenstoel doet ons soms aan kabouters denken, hij heeft iets door zijn pracht en praal en prikkelt onze verbeelding. Maar let op, al is hij nog zo mooi, niet plukken, want deze lieveling is erg giftig. Eten mag dus zeker niet, tenzij je zelf een kabouter bent natuurlijk.

Trek er eens, tussen de vergaderingen door of op een zonnige avond na de school of dagtaak, met je laarzen even op uit. Ons dorp heeft veel verborgen kleine parels, die je enkel in september en oktober kan bewonderen. Zeker doen, en gewoonweg even genieten, even zen, weg van de drukke wereld…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is